Skip to main content

Kersenjurken en Rockabilly

Mijn voorliefde voor kersen is geen geheim. Ik heb jurken vol kersjes, kersjes op mijn tassen, kersjes in mijn oren, kersjes op mijn sjaaltjes, kersjes op mijn riem, kersjes aan mijn sleutelbos, het kersje op de milkshake op mijn arm. Het komt zelden voor dat er geen kers is te bekennen in mijn outfit of accessoires.

Mensen vragen zich regelmatig af wat ik toch met kersen heb. Of ik de smaak van kersen zelf zo lekker vindt, of dat het symbool van een kers iets speciaals betekent. Ik vind de smaak van kersen op zich lekker en als ik kan kiezen voor een cherry flavoured slushy doe ik dat direct – het zijn kersjes! Maar dat is niet de reden dat ik volledige outfits baseer op deze stukjes fruit.

Mijn kersen fascinatie valt op en als vrienden of zelfs collega’s ergens kersen tegenkomen, in wat voor vorm dan ook, denken ze toch even aan mij. Wat heel erg lief is. Kersen zijn echter niets nieuws in de Rock n Roll en Rockabilly scene. Sterker nog, kersen zijn onlosmakelijk verbonden aan Rockabilly. Het is als de suiker in je thee, de slag bij je room en de chocolade bij je mousse. Het maakt het leven net iets zoeter.

Betekenis van kersen

Zoals bij veel iconische afbeeldingen en tatoeages valt er over de betekenis van kersen nog aardig wat te twisten. Een symbool of tatoeage kan immers alles betekenen dat je zelf wilt. De betekenis die mij het meeste aanspreekt heb ik geleerd van een wat oudere Rock n Roll fan.

Ik herinner het me als de dag van gisteren. Wachtend op een concert van de Stray Cats in Paradiso, Amsterdam stond ik te stralen in mijn gloednieuwe witte kersenjurk, toen deze dame naar mij toekwam. Ze had haar blonde haar getoupeerd in een beehive, ze droeg een Elvis jurk met een wijde petticoat eronder en keek me aan door een cat-eye bril, die aan een parelketting om haar nek hing. Ze gaf me een compliment op mijn mooie jurk en vertelde aan een vriend dat ze ook zo dol was op kersen. “Kersen staan voor onschuld,” legde ze uit. “Zo’n lief meisje in zo’n mooie jurk is een en al onschuld.”

En dat is wat het is. Onschuld. Een paar rode kersjes zijn zoet, lief, onschuldig. Kersen maken alles in één oogopslag schattig. En leuk! Kersen zijn natuurlijk ook gewoon leuk.

Cherry dresses and Rockabilly - The Greaser and the Doll

Een Cherry Sue design

Kersenjurken

Veel tattoo-geïnspireerde iconen als kersen, dobbelstenen, zwaluwen, hartjes, strikjes en doodshoofdjes zijn bij de Rockabilly cultuur gaan horen. Deze symbolen worden dan ook veel gebruikt in populaire patronen voor Rockabilly kleding.

Als je ergens dol op bent, voelt er een jurkenvariant van vinden bijna als een soort van trofee. De kroon op je werk. Kleding is persoonlijk. Hiermee kan je jezelf uiten en laten zien wie je bent. Een jurk met een specifieke print is de ultieme manier om te laten zien dat jij ergens van houdt. Een jurk vol met kersjes vertelt een duidelijke boodschap: ik hou van kersjes.

Ik heb dan ook meerdere kersenjurken in mijn kast hangen. De witte swingdress van Pinup Girl Clothing die ik hiervoor al noemde, een zwarte strakke variant van PUG, een zwarte swingdress met hele grote kersen van Collectif en een speciaal voor mij gemaakte swingdress met een strikje aan de voorkant door de lieftallige Cherry Sue.

Cherry dresses and Rockabilly - The Greaser and the Doll

Wat mij betreft heb je nooit genoeg kersenjurken.
You feel best in cherry dress.

Share this post

The Doll

Vintage liefhebber, ukulady en kersjes fanatiekeling. The Doll schrijft over stijl, kleding, overheerlijke milkshakes en meer.

2 gedachten over “Kersenjurken en Rockabilly

  1. Hoihoi, ik heb exact dezelfde liefde voor kersjes! Ik herken mezelf volledig in jou, ik heb ook een super groot assortiment met kersjes in mijn kleerkast en juwelendoos zitten hihi. Ze zijn gewoon zo lief en schattig :-) wat moet een mens nog meer hebben om er zoet uit te zien :-D

Geef een reactie